wat kun je doen tegen fruitvliegjes

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes | 7 tips om van deze irritante vliegjes af te komen

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes

Erger jij je ook zo mateloos aan die rondvliegende kleine fruitvliegjes? Ik denk dat het een ergernis is van iedereen. De bekendste fruitvlieg, met een moeilijk woord de Drosophila melanogaster, met een gemakkelijk woord ook wel bananenvlieg genoemd. Deze fruitvlieg komt bij ons in huis voor op groente, fruit en op vloeistoffen met gist, denk aan lege flesjes bier en wijn. Maar ook andere etensresten zijn interessant voor fruitvliegjes. Maar wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Wat zijn fruitvliegjes nu eigenlijk?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst uitleggen wat fruitvliegjes nu eigenlijk zijn. Eigenlijk zijn fruitvliegjes diegene die zorgen dat ons ecologisch systeem op orde blijft. Zij eten etensresten in de natuur die anders alleen maar wegrotten en de fruitvliegjes zelf worden op hun buurt weer gegeten door andere dieren. Best nuttige diertjes dus. Als je ze van dichtbij bekijkt zijn ze eigenlijk best mooi. Ze hebben grote rode ogen en hebben overal kleine haartjes. De fruitvlieg komt overigens overal in de wereld voor, behalve op Antartica. De vlieg houdt namelijk helemaal niet van de kou of van droogte. Eigenlijk doet het fruitvliegje geen vlieg kwaad en toch hebben we ze liever niet in huis.

 

De eitjes

Begrijpelijk want het vrouwtje legt graag haar eitjes op onze appel. Ze legt er wel meer dan 20 en na een week komen de eitjes uit. Vervolgens kan de fruitvlieg wel een maand of langer leven. Je kunt je voorstellen, dat als mevrouw haar gang kan gaan, je huis of kantoor binnen no time wemelt van de fruitvliegjes en dat willen we natuurlijk niet hebben. Om nu te zorgen dat je deze nuttige beestjes buiten de deur hebben we aantal dingen op een rij gezet.

 

Shoppingtips: middelen tegen deze vliegjes

 

Tip 1. Zorg dat alles schoon is.

Denk aan de plaats waar je fruitschaal staat, het aanrecht, het fornuis en naast de koelkast. Vaak komen hier etensresten voor waar de fruitvlieg op af zal komen. Bedenk hierbij wel dat je juist niet gaat schoonmaken met schoonmaakmiddel waarin een fruitgeur is verwerkt, denk aan (appel) azijn of afwasmiddel met citroen. De geur van fruit zal ervoor zorgen dat de vliegjes niet weggestuurd worden maar juist aangetrokken worden. Zorg dat fruit goed afgewassen wordt want waarschijnlijk zitten daar nog tal van eitjes op.

Tip 2. Deze irritante vliegjes vangen met een speciale vanger.

Deze manier werkt erg snel. Zodra je ziet dat de vliegjes in je huis zijn verdwenen, haal dan de vanger weg want deze werkt vaak zo goed dat de mogelijkheid bestaat dat je zelfs fruitvliegjes van buiten naar binnen, naar de vanger lokt. Er zijn ook vangers te koop die je in je vuilnisbak kan hangen. Fruitvliegjes zijn dol op azijn met een fruitgeurtje. Plaats een bakje met bijvoorbeeld appelazijn, wat water en wat zeep (bv afwasmiddel) en je zult zien dat de vliegjes hier super snel op af komen. En wat dacht je van een nachtje je (bijna lege) fles wijn of bier op het aanrecht te laten staan. De fruitvliegjes zijn er dol op en in de ochtend kun je de gevangen vliegjes samen met het beetje wijn of bier door de gootsteen gieten.

Shoppingtips: middelen tegen fruitvliegjes

 

Tip 3. Zet ramen en deuren tegen elkaar open.

Fruitvliegjes houden niet van toch dus op deze manier zullen er op een natuurlijke wijze al veel verdwijnen.

 

Tip 4. Voorkomen is beter dan genezen.

Spoel daarom lege flessen wijn of bier even om zodat er geen restjes meer inzitten die de fruitvliegjes aantrekken. Ook de bekers ranja of frisdrank zijn lekkers voor de fruitvlieg. Spoel deze daarom ook even om of plaats ze meteen in de vaatwasser.

Shoppingtips: middelen tegen deze irritante vliegjes

 

Tip 5. Zorg goed voor je fruit.

Zorg dat fruit wat een “deukje” heeft opgelopen meteen gegeten wordt, eventjes in de koelkast wordt bewaard of , in het uiterste geval, weggegooid wordt want deze zijn een feest voor de fruitvlieg. Vergeet niet dat je van het fruit wat snel op moet een heerlijke smoothie kan maken! Ook overrijp fruit vindt de fruitvlieg heerlijk. Zorg dan ook dat deze niet “los” in een fruitschaal liggen maar afgedekt in een bakje of in de koelkast. Vergeet ook niet je groenten, een beginnend rottende ui is ook een heerlijk maaltijdje voor de fruitvlieg. Vergeet ook niet verwelkte blaadjes van je bloemen op tijd te verwijderen want ook rottende bloemen vindt de fruitvlieg jammie. En wat dacht je van koffiedrab en theezakjes. Gooi deze ook meteen weg in de GFT bak want ook die zijn interessant voor de fruitvlieg.

 

Tip 6. Zorg ervoor dat je afvalbak goed afgesloten wordt.

Etensresten in je afvalbak is niet zomaar een feestje voor de fruitvlieg maar gewoon een megafestijn. Verwissel regelmatig de vuilniszak. Zo voorkom je dat de fruitvlieg zich “nestelt” in je vuilnisbak. Beter nog is het om je etensresten meteen in de GFT bak te gooien. Plaats deze GFT bak op een zo koel mogelijke plaats, in ieder geval uit de zon.

Shoppingtips: middelen tegen fruitvliegjes

 

Tip 7. Waar houden fruitvliegjes niet van.

Eigenlijk houden fruitvliegjes niet van sterke geuren, ze ruiken dan de geur van het fruit niet meer. Plaats daarom kruidenplanten in uw huis. De geur van kruidenplanten zoals basilicum, lavendel, salie en dille houden de fruitvliegjes uit uw huis. Basilicum en dille werken niet alleen prima tegen de fruitvliegjes maar je kunt de plant ook gebruiken in je gerechten. Bovendien ruikt je huis
heerlijk naar verse kruiden. En kruidnagel op een schoteltje of een bolletje knoflook naast de fruitschaal werkt trouwens ook prima.

 

Shoppingtips:

  1. Fruitvliegjes bestrijden
  2. Huis tuin en keuken afwasmiddel met bulkkorting

 

Meer lezen over andere irritante beestjes: luizen.

 

Mijn naam is Angeliek en ik blog over:

  • ondernemende moeder met kinderen
  • chronisch ziek (diabetes)
  • koolhydraatarm eten (i.v.m. diabetes)
  • gescheiden met nieuwe liefde & bonuskids
  • heb jij een tip om op te nemen in dit artikel wat kun je doen tegen fruitvliegjes? Stuur me een mail op info@vrouwwatbenjemooi.nl

 

Dit blog bevat gesponsorde links. Als je hierop klikt en een aankoop doet via mijn link, ontvang ik hiervoor een klein bedrag.