Koemelkallergie handige tips
Een kind met koemelkallergie: 5 handige tips
De meeste kinderen kunnen alles eten en drinken, maar ongeveer 2 tot 5 procent van de kinderen tot één jaar heeft een koemelkallergie. Door deze allergie kunnen ze niet zomaar alles eten en drinken: bepaalde voedingsmiddelen en dranken geven vervelende klachten.
In dit artikel lees je meer over de koemelkallergie. Zo lees je niet alleen wat deze allergie inhoudt en wat de symptomen zijn van een koemelkallergie, maar krijg je ook enkele tips om als ouder goed om te gaan met een kind met koemelkallergie.
Wat is een koemelkallergie?
Kinderen met een koemelkallergie zijn allergisch voor melkeiwit. Dit komt in feite omdat het immuunsysteem té goed werkt. Eigenlijk moet het immuunsysteem het kind enkel beschermen tegen gevaarlijke stoffen, zoals bacteriën en virussen. Bij kinderen met een koemelkallergie reageert het immuunsysteem ook op een ongevaarlijke stof, namelijk de eiwitten in melk.
De koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij zuigelingen. Goed om te weten: de meeste kinderen groeien over deze allergie heen. De meeste kinderen met deze allergie hebben hier na de tweede verjaardag helemaal geen last meer van. Sommige kinderen hebben dit geluk helaas niet: zij hebben langer of zelfs hun gehele leven last van een koemelkallergie.
De symptomen van een koemelkallergie
Een kind met koemelkallergie heeft voornamelijk last van maag- en darmklachten na het binnenkrijgen van melkeiwit. Het kind kan bijvoorbeeld diarree krijgen, maar ook last krijgen van verstoppingen, darmkrampjes of misselijkheid.
Daarnaast kan de allergie ook voor problemen met de luchtwegen zorgen. Een kind met koemelkallergie kan bijvoorbeeld ook een neusverkoudheid hebben, die maar niet over wil gaan. Door de allergische klachten voelt je kindje zich niet goed. Je kindje moet bijvoorbeeld veel huilen, is over het algemeen onrustig en slaapt erg slecht.
Tips voor een kind met koemelkallergie
Heeft jouw kind een koemelkallergie? Dan geven wij je graag vijf tips om hier goed mee om te gaan.
Tip 1 koemelkallergie: wees voorzichtig met sojamelk
Veel kinderen met een koemelkallergie, krijgen sojamelk. De meeste kinderen met een koemelkallergie kunnen hier goed tegen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Heeft jouw kindje nog nooit sojamelk gehad? Wees hier dan voorzichtig mee. Geef je kind kleine hoeveelheden van deze speciale melk en controleer of dit goed gaat. Geef je direct grote hoeveelheden sojamelk en gaat dit mis, dan krijgt je kindje direct zeer hevige klachten.
Tip 2 koemelkallergie: verdiep je in de diverse benamingen voor ‘melk’
Op de verpakkingen van voedingsmiddelen wordt niet altijd de standaard term ‘melk’ gebruikt. Er zijn vele verschillende synoniemen voor het woord ‘melk’ en ook deze worden veel gebruikt op de verpakkingen van voedingsmiddelen. Verdiep je in de diverse synoniemen van ‘melk’ en je weet precies welke producten je wel en niet mag kopen voor je kind.
Tip 3 koemelkallergie: neem zelf eten mee op vakantie
In het buitenland is niet altijd gemakkelijk om uit te leggen dat je kind allergisch is voor koemelk. Om te voorkomen dat je kind ziek wordt, kun je thuis eten klaarmaken en dit meenemen op vakantie. Ook slim: Google Translate gebruiken om ‘koemelkallergie’ te vertalen in de gewenste taal.
Tip 4 koemelkallergie: koop een kookboek met recepten zonder koemelk
Er zijn vele kookboeken die vol staan met recepten zonder koemelk. Als je kindje al wat ouder is en met de rest van het gezin mee-eet, kun je dit kookboek gebruiken om lekkere recepten zonder koemelk klaar te maken.
Tip 5 koemelkallergie: licht anderen in
Ga je een avondje uit met je partner en komt er iemand op je kindje passen? Licht deze persoon dan zeer goed in over de allergie van je kind. Niet alleen door hem of haar te vertellen dat je kind een koemelkallergie heeft, maar ook door aan te geven wat dit precies inhoudt. Maak een lijst met voedingsmiddelen die je kind wel en niet mag eten of zorg ervoor dat deze voedingsmiddelen al klaarstaan op het aanrecht. Zo voorkom je dat je kind van de oppas per ongeluk de verkeerde voeding krijgt.
Gaat je kind bij iemand logeren of heeft hij of zij een feestje? Dan licht je de ouders ook altijd goed in over de allergie van je kind. Er zijn zelfs speciale buttons die je jouw kind op kunt spelden als hij of zij naar een feestje gaat. Op deze buttons staat dat je kind een koemelkallergie heeft en dat hij of zij geen eten mag krijgen.
Wil je meer blogartikelen lezen:
Het dochtertje van Dilliania overlijdt tijdens haar babyshower. Lees haar verhaal hier.
Tessa moest haar zwangerschap afbreken en dan gebeurt er een wonder. Lees het hier.
Lees hier de weekplog van De Ondernemende Vrouw.
7 Miskramen en toch 3 succesvolle bedrijven opzetten? Lees het hier.
Michelle is moeder van 2 kleine kids en dan staat haar leven stil. Haar man gaat dood. Lees hier haar verhaal.
Ben jij op zoek naar een hele gave kinderkamer? Kijk dan eens op Zomerzoen. Zomerzoen heeft altijd geweldige aanbeidingen. Je vindt deze aanbiedingen hier.
Eva gaat trouwen en schrijft wekelijks een trouwblog. Wil je artikelen teruglezen. Je vindt ze hier.
En Bo is zwanger en schrijft blogs met als onderwerp: Auw ik ben zwanger. Je leest ze hier
Fruitvliegjes in de zomer. Hoe kom je ervan af? Klik hier.
Denk jij dat jouw man vreemd gaat? Lees hier de kenmerken.
De beste ijssalons in Nederland vind je hier.
Onze bestseller afgelopen weken. Deze armband Cute Balls met bedel. Je kunt deze hier bekijken.
En ga je nu BBQ’en komende dagen? Dan vind je hier de lekkerste gerechten.
Sjoerd en Rianne delen hun huishoudboekje. Lees hier wat zij wekelijks uitgeven.
Wil jij weten of een bindweefselmassage pijnlijk is? Lees het hier.
Heb jij onze nieuwe collectie armbanden voor de stoere man al gespot? Nu € 10 welkomskorting. Je vindt de collectie hier.
Lees hier over Chantal die na haar bevalling soms in een rolstoel zit.
Lees hier alles over een happy lifestyle.
Heb jij nu handige tips voor een kindje met koemelkallergie handige tips? Laat ze hieronder achter.