mijn kind heeft luizen

Mijn kind heeft luizen | tips van VrouwWatBenJeMooi blog

Mijn kind heeft luizen

Iedereen met schoolgaande kinderen heeft ermee te maken. De moeders die komen luizenpluizen en zoeken naar hoofdluis. Hoofdluis hoe herken je het is de vraag die we gaan beantwoorden in dit blogartikel mijn kind heeft luizen.

Het gerucht gaat dat zelfs onze koningin op de school van haar kinderen gaat luizenpluizen. Op de meeste scholen vindt de luizencontrole plaats na elke vakantie. Dit om te voorkomen dat de luizen zich verspreiden onder de leerlingen op school.

 

Hoe herken je hoofdluis?

Hoofdluis herken je als je kindje begint te krabben. En niet dan 1 keertje krabben op een dag maar continue in de haartjes zitten. Ik krijg spontaan jeuk terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben. Een hoofdluis is een kleine parasiet en heeft zes pootjes. Ze leven op hoofden van mensen en voedden zich met bloed van ons. Het type luis wat op onze hoofden zit, komt niet voor bij dieren. Ze kunnen geen ziektes overbrengen maar wel ongelooflijk jeuken. De luis gaat als volgt te werk: dagelijks prikt de luis zich in het hoofd en vult zijn lichaam met bloed. De kleur van de luis verandert van grijsblauw naar bruin (als deze zich net volgezogen heeft met bloed).

De jeuk begint pas 10-14 dagen nadat er een eerste besmetting heeft plaatsgevonden. Lees hieronder verder over mijn kind heeft luizen.

Hoe herken ik neetjes?

Neetjes zijn de eitjes van een hoofdluis en zijn vaak moeilijk te zien. Ze zijn nl. veel kleiner dan een hoofdluis en ze hebben een zandkleur of zijn zwart. Als jouw kindje blond haar heeft, dan is het echt moeilijk zoeken. Ze lijken ook een beetje op roos. Roos kun je uit het haar schudden terwijl een neetje zich aan de hoofdhaar vastkleeft. Favoriete plek voor neetjes zijn in de nek, achter de oortjes en op het voorhoofd onder de pony. Zodra het eitje uitkomt, blijft een leeg wit hulsje achter in de hoofdhaar.

 

Hoe controleer ik op luizen en neten?

Het gemakkelijkste gaat dit met een speciale kam. Ik kocht toen de oudste de eerste keer aan een luizencontrole onderworpen werd een kam bij Bol. Kocht er direct ook eentje voor bij de oma’s. Ik vond het een flinke investering maar ze hebben in de loop der jaren wel hun geld opgebracht. Zodra het einde van de vakantie in aantocht is, begin ik te kammen. Ik laat mijn kids onder de douche staan met een beetje cremespoeling in hun haar en kam dan door het haar. Toch is het me 1 keer overkomen dat bij mijn dochter in de klas luizen voorkwamen en zij er ook had. Na een paar dagen had ik ze ook. Ik heb nog nooit zo’n jeuk gehad.

Hoe kom ik aan hoofdluis | mijn kind heeft luizen

Een fabeltje is dat hoofdluizen kunnen vliegen of springen. Dat is niet zo. Wel kunnen ze van het ene naar het andere hoofd lopen. Kinderen zitten vaak met hun hoofd dicht bij elkaar en op deze manier verplaatsen luizen zich. Schaam je niet. Hoofdluis komen voor op schoon haar. In vies haar gaan ze niet zitten want daar voelen ze zich niet comfortabel.

Hoe behandel ik hoofdluizen?

Op het moment dat 1 kindje in de klas luizen heeft, gaat het meestal erg snel. Daarom is het ook zaak om snel in actie te komen. De meeste scholen sturen direct een melding via de schoolapp toe. De behandeling van hoofdluis bestaat uit het bestrijden van de luis en het voorkomen van een nieuwe besmetting. Hoe kun je hoofdluis nu het beste behandelen? Er zijn 2 methodes:

  1. kammen met de kam die we hierboven omschreven hebben. Groot nadeel is dat het erg arbeidsintensief is om dit een aantal keer per dag te doen. Het is natuurlijk wel de goedkoopste methode van de 2. De kam koop je bij Bol.com.
  2. koop een middel dat luizen tegengaat. Dit middel is effectief en werkt snel. Als je het vandaag bestelt op Bol.com dan heb je het morgen al binnen. Bestel hier bij Bol.com
  3. werk met luizenzakken. In de zakken zit een middel om hoofdluis te bestrijden. Ook dat kun je vandaag bij Bol bestellen zodat je het morgen binnen hebt. Klik hier.ย 

Vergeet dit niet

Als je hoofdluis constateert bij jouw kind, schaam je dan niet. Hoofdluizen kunnen bij iedereen voorkomen. Informeer wel direct de schoolleiding zodat zij andere ouders kunnen informeren.

 

Lees meer: dagje Den Bosch met kinderen. Klik hier

Lees meer: moderne kindernamen. Klik hier

Lees meer: hoe herken je eiken processierupsen?

.

Heb jij nog tips mijn kind heeft luizen? Laat het ons weten in een reactie.