mijn kleuter doet moeilijk blog

Mijn kleuter doet moeilijk | tips van VrouwWatBenJeMooi

Mijn kleuter doet moeilijk

Een kleuter kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Gillen, schreeuwen, stampen om iets voor elkaar te kunnen krijgen maar is dat wel zo? Heeft een kleuter wel het vermogen om dit bewust in te zetten? We overschatten een kleuter snel, veroordelen zijn gedrag en daar reageren we op. Wat gebeurt er nu eigenlijk echt? Wat geeft je kleuter aan met zijn gedrag? Ik geef je 7 tips over mijn kleuter doet moeilijk!

 

Actie, reactie | Mijn kleuter doet moeilijk

Een kleuter heeft nog niet het vermogen om gedrag bewust in te zetten en iets voor elkaar te krijgen. Een kleuter heeft wel ervaring op gedaan, hij weet op welke actie een reactie kwam. Toen ik doorging met huilen kreeg ik een snoepje. Toen ik de gordijnen eraf trok werden de mensen eerst boos en toen moesten ze hard lachen. Als mijn ouders op de telefoon kijken zien ze niet wat ik doe. Als ik zeg dat ik niet mee wil, pakken ze mij op. Ik wil niet eten dus houd ik mijn mond dicht en worden mijn ouders boos.

Grip

Een lastige kleuter wordt vaak gezien als een kind wat zelf wil bepalen, zelf te regie wil voeren. Een kleuter wil grip op zijn leven. Hij wil de wereld en de mensen om zich heen begrijpen en vertrouwen. Grip krijg je als de omgeving voorspelbaar is, vaste patronen, vaste regels maar ook voorspelbare gedragingen.

Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Nee is nee, en na zeuren nog steeds nee. Door consequent te zijn versterk je de relatie met je kleuter. Je bent te vertrouwen, je kleuter weet wat hij aan je heeft en daardoor hoeft hij geen grenzen op te zoeken. Lees hieronder verder over mijn kleuter doet moeilijk.

 

Lees meer: de ex van mijn vriend is zo jaloers. Klik hier

 

Regie

Consequent zijn is goed maar geef je kleuter zelf ook het gevoel dat hij regie heeft.

Je kunt als ouder de regie hebben maar een kleuter het gevoel geven dat hij ook belangrijk is en beslissingen mag nemen. Eet je eerst je boterham op of drink je je drinken op? Jij hebt zelf de regie over dat het allebei op gaat maar je geeft je kleuter de regie over wat eerst. Wil je lopen of fietsen naar school? Wil je eerst de tanden poetsen of eerst je pyjama aan?

Laat je kleuter ontdekken en reageer niet op alles wat je ziet of hoort, daarmee geef je negatief gedrag ook aandacht en een kleuter ziet en voelt dat hij je daarmee kan raken.

 

Lees meer: over Kelly’s prematuur baby. Klik hier

 

Mee bewegen | Mijn kleuter doet moeilijk

Als je kleuter boos of verdrietig is beweeg dan eerst even mee. Heb begrip voor de emotie. Boos, bang en verdrietig zijn mag. Neem emotioneel en fysiek geen afstand van je kleuter maar ben er voor je kleuter. Blijf wel consequent in wat je zegt en doet. Laat je niet beïnvloeden door de emotie van je kind.

 

“gedrag is communicatie, geef er betekenis aan.”

 

Hoe ga ik om met het moeilijke gedrag van een kleuter

Hieronder vind je mijn 7 tips:

  1. Een kleuter wil iets zeggen met zijn gedrag probeer dat te ontdekken. Stel je oordeel uit en luister, kijk en denk na wat er aan te grondslag kan liggen. Stel jezelf kwetsbaar op en geef ook eigen fouten toe.
  2. Toon begrip voor de emotie van je kleuter. Die mag er zijn. Daarmee zeg je niet dat je het gedrag accepteert maar dat je er onvoorwaardelijk bent voor je kleuter.
  3. Blijf rustig en consequent en herhaal in korte en duidelijke zinnen wat je van je kleuter verwacht.
  4. Sluit het af. Blijf er niet over doorpraten want de kans is groot dat je kleuter vervalt in zijn gedrag.
  5. Leidt je kleuter af door iets anders te gaan doen; zullen we een spelletje doen of gaan fietsen? Als je kleuter dat nog niet kan neem dan afstand en zeg dat hij naar je toe kan komen als hij er klaar voor is. Negeer negatief gedrag en herhaal je voorstel.
  6. Geef complimenten over het positieve gedrag. Wat knap dat je net zo boos was en dat we nu samen een puzzel kunnen maken. Ik ben trots op je!
  7. Bouw duidelijkheid en voorspelbaarheid in en voorkom moeilijk gedrag.

 

Dank je wel Sara Meulenbroeks voor het delen van jouw tips. Wil je meer tips van Sara lezen? Klik hier

 

Lees hier ook verder:

Ben je blij met dit artikel? Dan vinden wij het heel fijn als je dit deelt op social media.

Op KusTerug hebben we altijd superacties met naamcadeaus. Bekijk hier alle gave producten.

Angeliek Nelissen is al 15 jaar ondernemer en eigenaar van Zomerzoen en KusTerug. Wil je lezen hoe zij 3 bedrijven runt en ook nog moeder is van 2 kids?  Klik dan hier.

Of van mijn andere bedrijven Zomerzoen en KusTerug. Klik hier voor de blogs van Zomerzoen en hier voor de blogs van Vrouwwatbenjemooi.

Op Pinterest delen wij dagelijks de geweldigste tips. Volg jij ons hier al?

pinterest logo

Herkenbaar en wil jij meepraten over mijn kleuter doet moeilijk ? Laat hieronder een reactie achter