wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart

Niet een alledaags onderwerp, gelukkig, maar daarom niet minder belangrijk om over na te denken. Ooit komt er helaas een dag dat we deze aarde zullen moeten verlaten of dat we afscheid moeten nemen van mensen die we zo lief hebben. Bij het regelen van een uitvaart, of die nu voor jezelf of voor iemand anders is, komt heel wat kijken. Lees hieronder alles over wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart. De details van iedere uitvaart zijn natuurlijk anders omdat ze afgestemd worden op de wensen van de overledene en de nabestaanden maar globaal gezien zijn er een aantal zaken die voor iedere uitvaart gelden.

Wat zijn de kosten voor een uitvaart | wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart

Zo begint het met het financiële deel. Wanneer er een verzekering is, is dat geen probleem en kun je meteen alles gaan regelen.  Als dat niet het geval is, zal je moeten gaan kijken of er ergens een potje is. De gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn al snel € 8.000,–.

Een uitvaartverzekering

Er zijn veel mensen die kiezen voor een verzekering want voor een relatief laag bedrag ben je ervan verzekerd dat je uitvaart in ieder geval financieel geregeld is. Kinderen zijn in veel gevallen voor een klein bedrag of soms zelfs gratis mee te verzekeren. Voor tarieven en voorwaarden voor een uitvaartverzekering kun je kijken op deze uitvaartwebsite. Mensen denken vaak dat alles betreffende de uitvaart dan bepaald wordt door de begrafenisondernemer maar in de praktijk blijkt juist het tegenovergestelde. Je hebt alle zeggenschap over hoe jij, of jullie de uitvaart eruit willen laten zien. Alle keuzes zijn mogelijk.

Mijn opa

Zo had mijn opa een verzekering. Bij zijn overlijden kregen we meteen hulp. Opa was een fanatiek duivenmelker en dus sprong de begrafenisondernemer hier meteen op in en we kregen een heleboel ideeën mee. Met een mooie foto van hem met zijn favoriete duif op de achtergrond en muziek die hij altijd draaide werd zijn uitvaart echt ZIJN uitvaart. Aan het einde van de uitvaart hebben we duiven los gelaten. Zijn drie zonen en zijn vijf kleinkinderen lieten elk een duif de richting hemel vliegen. Persoonlijker konden wij het ons niet voorstellen en, hoewel het vreemd klinkt, ik weet zeker dat opa ervan genoten zou hebben als hij er werkelijk bij was. Lees hieronder verder over wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart.

Maandelijks of in één keer geld opzij zetten

Sommige mensen kiezen ervoor om het bedrag zelf apart te zetten of er iedere maand voor te sparen. Zorg er dan wel voor dat er te allen tijden een bedrag, groot genoeg voor een uitvaart, apart op een spaarrekening staat. Vergeet niet om rekening te houden met het feit dat alles in de loop van de tijd duurder wordt. Mijn vader had zijn uitvaart op deze manier geregeld. Er stond keurig ruim voldoende geld apart om ook hem een mooi afscheid te geven. Ook deze uitvaart hebben we erg persoonlijk gemaakt. Bij de keuze voor een kist kwamen zijn 4 kleinkinderen met het idee om opa te begraven in een huisje.

Opa’s huisje

Opa was een metselaar en heeft menig prachtig huis voor iedereen gebouwd. Nu vonden zijn kleinkinderen dat zij voor hem een prachtig laatste huisje moesten maken. De keuze werd dus een simpele kist en alle kinderen en kleinkinderen zijn met verf aan de slag gegaan om er een echt huis van te maken. Compleet met een (geschilderde) deur, raampjes met gordijntjes en natuurlijk hebben we stenen geschilderd.

Het klinkt raar maar we hadden lol

Het klinkt raar maar we hebben echt “lol” gehad terwijl we samen bezig waren. Wellicht dat niet iedereen deze manier van afscheid nemen kan waarderen maar ik weet zeker dat mijn vader onze inzet super heeft gevonden!  Mijn moeder moest eerst wennen aan het idee maar uiteindelijk nam ook zij met een fijn gevoel afscheid. En dan zijn er natuurlijk ook nog mensen die geen zin hebben in al dat gedoe of die er überhaupt niet over na willen denken omdat het moment van overlijden nog zo ver weg lijkt. Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart is voor hen de “ver van mijn bed show”. Nadeel hiervan is dat nabestaanden misschien ongewild voor verrassingen komen te staan en dat is ook niet iets wat je wilt. Voor mij zou deze keuze dus al afvallen en gelukkig heb ik dit ook nog nooit meegemaakt.

 

Laat je nabestaanden zonder financiële problemen achter

 

Lees meer: dagboek van een jonge weduwe

Lees meer: mijn baby is overleden in mijn buik

Lees meer: dochtertje overlijdt tijdens de babyshower