leven met een narcist

Leven met een narcist

Leven met een narcist

Narcisme is een term die in de psychologie wordt gebruikt. Narcisme is een feite een manier om je te gedragen, die gekenmerkt wordt door een obsessie. Niet voor een ander, maar voor de eigen persoonlijkheid. Een narcist is iemand die narcistisch gedrag vertoont. Deze persoon is niet alleen egoïstisch, maar heeft ook een gebrek aan inlevingsvermogen en is bovendien erg dominant.

Als jouw partner egoïstisch is, een gebrek aan inlevingsvermogen heeft of dominant gedrag vertoont, wil dit niet direct zeggen dat hij een narcist is. Er zijn vele kenmerken waar je narcisme aan kunt herkennen. Deze kenmerken beschrijven we kort in dit artikel. Door onderstaande informatie door te lezen, kun je bepalen of jouw partner mogelijk narcistisch gedrag vertoont.

1: Geen inlevingsvermogen

Iemand met narcistische trekjes is zo met zichzelf bezig, dat hij zich eigenlijk totaal niet bezighoudt met anderen. Hij heeft geen inlevingsvermogen en begrijpt bijvoorbeeld niet waarom jij verdrietig, boos of gekwetst bent. Wel vindt hij het erg belangrijk dat jij hem wel begrijpt.

2: Oppervlakkig charmant

Iemand met narcistische trekjes komt erg charmant over. Echter, in feite is een narcist helemaal niet écht charmant. Hij gebruikt zijn vlotte babbel alleen om zijn zin te krijgen.

3: Respectloos

Komt het iemand met narcistisch gedrag goed uit, dan kan hij zich zeer respectvol gedragen. Als het hem echter niet goed uitkomt of als hij hier gewoon geen zin in heeft, dan gaat hij zich respectloos gedragen. Het respectloze gedrag van iemand met narcistische trekjes komt het duidelijkst naar voren in zijn relatie. Tegen zijn partner zal hij zich sneller respectloos gedragen.

4: Vrijwel geen geweten

Iedereen heeft een geweten. Een narcist ook, maar het geweten van een narcist is wel erg zwak. Hij zal niet snel spijt hebben van iets wat hij heeft gedaan. Dit heeft ook te maken met zijn gebrek aan inlevingsvermogen.

 

5: Manipulatief

Een narcist weet precies hoe hij mensen moet manipuleren. Om zijn zin te krijgen, is hij zeer vindingrijk en weet hij op de een of andere manier iedereen om zijn vinger te winden. En omdat een narcist zeer subtiel kan manipuleren, heb je vaak niet eens in de gaten dat je gemanipuleerd wordt.

 

6: Kan goed liegen en doet dit ook vaak

Als een narcist liegt, heb je dit absoluut niet in de gaten. Dit komt omdat een narcist van nature liegt. Niet alleen over belangrijke dingen, maar ook over kleine en onbelangrijke zaken. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar als je partner een narcist is, liegt hij goed en vooral erg veel.

 

7: Is arrogant

Eigenlijk is een narcist heel onzeker, maar dit wil hij niet aan de buitenwereld laten zien. Om te verbergen dat hij eigenlijk heel onzeker is, gedraagt een narcist zich arrogant. Hij kan zich zelfs superieur gedragen tegenover anderen.

 

8: Kan heel agressief worden

Als je een narcist tegenspreekt, iets doet wat hij niet leuk vindt of hem op een andere manier krenkt, wordt hij erg agressief. Over het algemeen is een narcist erg ‘cool’, maar soms schiet hij uit zijn slof. Als dit gebeurt, is hij doorgaans agressief.

 

9: Is verslaafd aan aandacht

Een narcist vindt het heerlijk om alle aandacht te krijgen. Hij staat het liefst altijd in het middelpunt van de belangstelling. Als iemand anders de aandacht heeft, vindt een narcist dit niet leuk. Daarom zal hij altijd proberen de aandacht terug te krijgen, bijvoorbeeld door het gesprek weer naar zichzelf terug te brengen. Zit een narcist niet lekker in zijn vel dan zal hij veel op social media plaatsen. Likes of reacties vindt hij geweldig.

 

10: Heeft geen echte emoties

Een narcist kan doen of hij bepaalde emoties voelt, maar in feite voelt hij niets. Hij zet een masker op, maar doet dit uiteraard alleen als het hem uitkomt. Wil hij bijvoorbeeld medelijden van andere mensen, dan zet hij zijn verdrietige masker op. Wil hij dat mensen hem zien als de meest gezellige persoon van de wereld, dan zet hij zijn blije masker op. In feite voelt hij helemaal niets.

 

11: Is jaloers

Een narcist vindt het heerlijk om aandacht te krijgen, maar vindt het niet leuk als jij aandacht krijgt. Zeker niet als je aandacht krijgt van andere mannen, want dan wordt een narcist ziekelijk jaloers. Een narcistische partner wordt zelfs jaloers als je aandacht krijgt van iemand die geen interesse in je heeft, zoals een goede vriend.

 

12: Heeft een groot ego

Een narcist denkt dat hij knapper, slimmer, grappiger en simpelweg beter is dan andere mensen. Hij heeft een ontzettend groot ego en dit merk je zeker als je een relatie hebt met een narcist, want hij praat het liefst over zichzelf.

 

13: Kan niet goed communiceren

Normale mensen praten met elkaar. Met een narcist kun je niet goed praten. Een narcist praat namelijk niet met je, maar praat altijd tegen je. Goede communicatie is dan ook niet mogelijk. En omdat dit juist zo belangrijk is in een relatie, is het lastig om een lange termijn relatie te onderhouden met een narcist.

 

14: Heeft altijd wel ruzie met iemand

Iedereen heeft wel eens ruzie, maar een narcist heeft eigenlijk altijd wel ruzie met iemand. Dit kan een familielid zijn, maar ook een vriend, een collega of jij. Ook kan een narcist mensen tegen elkaar uitspelen. Hij vindt het heerlijk om een beetje te stoken tussen twee mensen, simpelweg omdat dit hem een bepaald machtsgevoel geeft.

 

15: Heeft vaak een verslaving

Veel narcisten zijn verslaafd. Succesvolle narcisten zijn verslaafd aan hun werk, minder succesvolle narcisten zijn verslaafd aan drugs, alcohol, gokken of seks. Een narcist kan ook verslaafd zijn aan minder voor de hand liggende zaken, zoals sport, winkelen, geld, uiterlijk of gezondheid.

——–

Wil je meer blogartikelen lezen:

Het dochtertje van Dilliania overlijdt tijdens haar babyshower. Lees haar verhaal hier.

Tessa moest haar zwangerschap afbreken en dan gebeurt er een wonder. Lees het hier.

Lees hier de weekplog van De Ondernemende Vrouw.

7 Miskramen en toch 3 succesvolle bedrijven opzetten? Lees het hier.

Michelle is moeder van 2 kleine kids en dan staat haar leven stil. Haar man gaat dood. Lees hier haar verhaal.

Ben jij op zoek naar een hele gave kinderkamer? Kijk dan eens op Zomerzoen. Zomerzoen heeft altijd geweldige aanbeidingen. Je vindt deze aanbiedingen hier.

zeaumer boomhutbed

Eva gaat trouwen en schrijft wekelijks een trouwblog. Wil je artikelen teruglezen. Je vindt ze hier.

En Bo is zwanger en schrijft blogs met als onderwerp: Auw ik ben zwanger. Je leest ze hier

Fruitvliegjes in de zomer. Hoe kom je ervan af? Klik hier.

Denk jij dat jouw man vreemd gaat? Lees hier de kenmerken.

De beste ijssalons in Nederland vind je hier.

moederdag tips

Onze bestseller afgelopen weken. Deze armband Cute Balls met bedel. Je kunt deze hier bekijken.

En ga je nu BBQ’en komende dagen? Dan vind je hier de lekkerste gerechten.

Sjoerd en Rianne delen hun huishoudboekje. Lees hier wat zij wekelijks uitgeven.

Wil jij weten of een bindweefselmassage pijnlijk is? Lees het hier.

musthef mannenarmbanden 4 armbanden in 1 fotoHeb jij onze nieuwe collectie armbanden voor de stoere man al gespot? Nu € 10 welkomskorting. Je vindt de collectie hier.

Lees hier over Chantal die na haar bevalling soms in een rolstoel zit.

Lees hier alles over een happy lifestyle.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *