Wat kost een echtscheiding? Tips van KusTerug
De kosten van een echtscheiding
Je bent al een tijdje niet meer gelukkig met je partner en wil het liefst alleen verder. In dit geval ben je zeker niet de enige: ieder jaar scheiden er tienduizenden stellen in Nederland. Sterker nog, de kans dat een huwelijk strandt, is volgens het CBS ongeveer 40 procent. Dat je wil scheiden van je partner, is dus absoluut niet iets om je voor te schamen. Als je niet gelukkig bent, is het belangrijk de volgende stap te nemen in je leven. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat je wel gelukkig wordt.
Helaas is het niet gemakkelijk om die stap te zetten. Niet alleen omdat scheiden veel leed met zich meebrengt, maar ook zeker omdat er hoge kosten bij komen kijken. Meer over het financiële plaatje van een echtscheiding, lees je in dit artikel. Ook geven we op deze pagina enkele tips om de hoge kosten van een scheiding te verlagen, zodat je ook met een kleiner budget bij je partner weg kunt gaan.
De totale kosten van een echtscheiding
Als je wil scheiden, moet je een advocaat inhuren. Het inhuren van een advocaat is de grootste kostenpost van een echtscheiding. Een advocaat is namelijk niet goedkoop: deze professional werkt gemiddeld voor 150 tot 200 euro per uur.
Is je scheiding niet zo ingewikkeld? Dan kun je vaak een vast tarief met je advocaat afspreken. Dit tarief ligt rond de 2500 euro. Is je scheiding wel ingewikkeld, dan is de kans groot dat je advocaat hier niet aan mee wil werken. Logisch, want hij of zij weet simpelweg niet hoe lang het zal duren om de scheiding rond te krijgen. In dit geval kun je dus niet anders dan je advocaat per uur betalen. Dit betekent dat je vooraf niet weet hoeveel geld je ongeveer kwijt bent aan je scheiding.
Je kunt ook een mediator inhuren als jullie zelf al alles goed op orde hebben. Ben je het eigenlijk overal over eens maar heb je iemand nodig die samen met jullie het ouderschapsplan maakt en de echtscheiding officieel regelt? Vraag dan prijzen op bij een mediator.
Daarnaast betaal je ook griffierecht aan de Rechtbank. En huur je een notaris, accountant of therapeut in om je scheiding rond te krijgen? Dan gaan de kosten van je scheiding nog wat verder omhoog en ben je al snel duizenden euro’s kwijt om je huwelijk te ontbinden.
Geen geld: wel of niet scheiden
Veel vrouwen willen wel scheiden van hun man, maar hebben simpelweg het geld niet om hun huwelijk te laten ontbinden. Dit is erg vervelend, want nu moet je een belangrijke keuze maken. Blijf je bij je man om de hoge kosten van een scheiding te vermijden of ga je er toch alles aan doen om op eigen houtje verder te kunnen gaan?
Denk goed na over deze keuze. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om de kosten van een scheiding op te hoesten, maar het is ook zeker niet gemakkelijk om nog vele jaren ongelukkig te blijven in je relatie. Wellicht is het mogelijk om iedere maand een klein bedrag opzij te zetten voor je scheiding? Onderzoek dit soort mogelijkheden en wie weet is het voor jou toch mogelijk om een punt te zetten achter je relatie.
Geld besparen op de scheiding
Goed nieuws: het is mogelijk om geld te besparen op je scheiding. Hieronder geven we drie tips om jouw scheiding goedkoper te maken.
Tip 1: bespaar op de advocaatkosten
Er zijn diverse manieren om geld te besparen op de hoge kosten van je advocaat. Ten eerste is het belangrijk om zo veel mogelijk zaken met je partner zelf uit te vogelen, zonder advocaat. Dit betekent dat je namelijk sneller klaar bent bij de advocaat en dus minder advocaatkosten hoeft te betalen. Daarnaast is het verstandig om samen één advocaat te nemen. Dit is altijd voordeliger dan allebei een andere advocaat in de arm nemen.
Ook verstandig: lees je goed in voor je naar je advocaat gaat. Als je advocaat je allerlei begrippen rondom de echtscheiding uit moet liggen, zit je veel langer bij hem of haar aan het bureau. Dit kost allemaal geld. Zonde, want je goed voorbereiden op de meeting met je advocaat is gratis.
Het ouderschapsplan bijvoorbeeld. Dat is een document waarin je alles vastlegt rondom de kinderen. Waar verblijven ze, wie gaat met ze naar de huisarts of tandarts en hoe regel je de vakanties. Je kunt alvast een online voorbeeld bekijken (klik hier) en samen dit alvast invullen. Dan ben je al een eind op weg.
Tip 2: regel je scheiding online
Je kunt je scheiding ook online regelen. Dit is doorgaans veel goedkoper dan de traditionele manier van scheiden. Wel is dit alleen verstandig als je goed met je (ex-)partner door een deur kunt en het over veel zaken met elkaar eens bent. Is dit niet het geval, dan heb je toch echt een advocaat nodig om te kunnen scheiden.
Tip 3: schakel een mediator in
Het inhuren van een mediator kost geld, maar kan je op de lange termijn wel veel geld besparen. Als je beter door een deur kunt met je partner door de hulp van een mediator, gaat de scheiding namelijk een stuk gemakkelijker en meestal is een mediator per uur goedkoper dan een advocaat.
Als je dit een goed artikel vindt, dan zijn wij blij als je het deelt via social media.
——————
Wil je meer blogartikelen lezen:
Lees hier over Chantal die na haar bevalling soms in een rolstoel zit.
Lees hier de weekplog van De Ondernemende Vrouw.
7 Miskramen en toch 3 succesvolle bedrijven opzetten? Lees het hier.
Michelle is moeder van 2 kleine kids en dan staat haar leven stil. Haar man gaat dood. Lees hier haar verhaal.
Ben jij op zoek naar een hele gave kinderkamer? Kijk dan eens op Zomerzoen. Zomerzoen heeft altijd geweldige aanbeidingen. Je vindt deze aanbiedingen hier.
Eva gaat trouwen en schrijft wekelijks een trouwblog. Wil je artikelen teruglezen. Je vindt ze hier.
En Bo is zwanger en schrijft blogs met als onderwerp: Auw ik ben zwanger. Je leest ze hier
Fruitvliegjes in de zomer. Hoe kom je ervan af? Klik hier.
De beste ijssalons in Nederland vind je hier.
En ga je nu BBQ’en komende dagen? Dan vind je hier de lekkerste gerechten.
Sjoerd en Rianne delen hun huishoudboekje. Lees hier wat zij wekelijks uitgeven.
Heb jij onze nieuwe collectie armbanden voor de stoere man al gespot? Nu € 10 welkomskorting. Je vindt de collectie hier.