Gastblog ondernemer – Johanna liet haar droom uitkomen met Gooisfair (met winactie)

Liefde op het eerste gezicht van Gooisfair

In juli kocht ik een schattig huisje in Hilversum. Liefde op het eerste gezicht. Mooi licht, mooie oude elementen, krakende houten vloeren en prima kamers. Naast mijn slaapkamer bevond zich echter een soort smal, schuin hokje waarvan ik in eerste instantie niet zo goed wist wat ik er mee moest. Maar het hokje had een plan met mij… Dat is duidelijk. Lees hieronder alles over het ontstaan van Gooisfair.

Geen retailervaring en nul kennis van boekhouden

Ik heb de afgelopen maanden wel eens gedacht; waar ben ik in vredesnaam aan begonnen…. NUL ervaring op het gebied van retail en mijn kennis van boekhouden ligt zo’n beetje op zo’n 80% en dat is dus dodelijke 20% te weinig… Een auto tot aan de nok toe gevuld met aankopen slingerend op de A2; een to-dolijst die maar niet korter wordt  en een kromgegroeide rug van het verschuiven van dozen. Want ja. Dat artikel dat je net hebt verkocht ligt uiteraard helemaal achterin het hok. De laatste doos. Het zit altijd in die laatste doos. Standaard. En dan het geklooi met de fotografie. Want dat moet je zelf doen. En wat koop je in? En wat niet? En hoeveel? ‘s Nachts wakker schieten omdat je droomt dat je wordt bedolven onder die 14 manden die je net hebt ingekocht. En uiteraard dondert die fotocamera met statief en al de trap af. En doe ik een klein aantal miskopen. Ik denk dat veel mensen die een webshop zijn gestart zich hierin zullen herkennen….

Het voelt alsof ik een opleiding aan het doen ben. Ik ben lerares en leerling tegelijk en ik krijg nog wel eens een ferme tik van een liniaal op mijn vingers. Maar ik vind het zalig om de dingen nu eens NIET op routine te doen. Ik werk al meer dan 20 jaar als grafisch vormgever en dat is een mooi vak; maar een wijziging in de dienstregeling wat zo’n webwinkel veroorzaakt is waanzinnig inspirerend! Wat een trip…

Mijn liefde

De liefde voor woonbladen, mooie producten en voor het vertellen van het verhaal àchter deze producten hebben mij doen besluiten om begin dit jaar een webshop te beginnen in duurzame en/of fairtrade artikelen, veelal op het gebied van woninginrichting. En dat voelt goed. Mijn hoofddoel is niet om zo snel mogelijk zoveel mogelijk te verkopen, maar om vooral bewust te worden van wàt je inkoopt en vervolgens weer verkoopt. Ik wil niet alleen producten verkopen, maar ook het verhaal erachter vertellen. Waar komt het product vandaan? Welke materialen zijn er gebruikt? Hebben deze materialen een effect op de natuur? Hoe is het leer gelooid? Op een duurzame manier? Bevat het product palmolie? Plastic? Heeft de maker een eerlijke prijs ervoor gekregen? Is het een gerecycled product? Hoe meer ik mij erin verdiep, hoe complexer ik zie dat het is. Maar voor mij staat er wel een ding vast: mooie, eerlijke en duurzame spullen voelen beter, ruiken vaak veel beter en wil ik gewoon verdomd graag promoten! Al is het al om een brutale tegenhanger te zijn van al die budget-winkels die vol liggen met artikelen die gewoon domweg  te goedkoop zijn. Je weet dat de prijs dan ergens anders betaald wordt… En of mensen nou bij mij kopen of in een andere winkel die mijn filosofie deelt; ik zie dat allemaal als pure winst. Ik hoop dat er langzaam een kritische consument ontstaat die weer kiest voor soms iets duurdere producten, maar waarvan je wèl weet dat het goed zit.

En dan zijn er nog de broodplanken

En dan heb ik nu dat hokje in mijn huis gevuld. Was eigenlijk bedoeld voor de strijkplank en de tent. Maar daar staan nu allemaal dozen met spullen waar ik verliefd op ben. Broodplanken gemaakt door mensen die het wat lastiger hebben in het leven en in een werkplaats leren om hout te bewerken tot supergave producten voor in je keuken. Maar ook wasbare wattenschijfjes, tassen gemaakt van 100% gerecycle PET-flessen, manden van gerecyclede kranten, palmolievrij zeep, kattenmanden van vilt. Of bekers voor onderweg van bamboe. Maar ook een veganistisch kookboekje of een reep chocolade is er te vinden.

Spullen waarvan ik hoop dat andere mensen er óók verliefd op worden, want liefde moet je, om maar even heel weeïg uit te drukken, gewoon lekker delen!

Wil jij deze gave bamboo coffee of teacup winnen? Laat dan een reactie achter onder dit bericht en wie weet ben jij de winnaar van dit geweldige exemplaar.