Ondernemersblog van Nederlandse Lisette in Nepal met #winactie

Ondernemersblog van Nederlandse Lisette in Nepal

Wat een eer is het om op een ondernemersblog te schrijven voor KusTerug over mijn avonturen als Nederlandse vrouwelijke ondernemer in Nepal.

Alweer meer dan een jaar woon ik in Nepal, ik zie mijzelf nog staan op de dag van vertrek met 60 kg aan bagage bij de incheckbalie op Schiphol. Klaar voor een nieuw hoofdstuk invmijn leven, met een heleboel lege bladzijdes die gevuld moesten gaan worden. Alles was mogelijk maar ook zo spannend! In dit blogartikel over vrouwelijke ondernemers vertel ik je alles vanaf de start van Kamana.

ondernemersverhaal van Lisette Baas

Nepal – Hoe het allemaal begon

In mei 2016 toen ik nietsvermoedend aan het genieten was van mijn vakantie in Maleisie belde mijn vriend op. Hij, toen nog werkzaam in Ethiopie, vertelde mij dat er een positie in Nepal vrij kwam en of ik het zag zitten om mee te gaan. Alhoewel ik nooit in Nepal was geweest, twijfelde ik geen moment. Het leek mij een fantastisch avontuur! In augustus datzelfde jaar diende ik mijn ontslag in bij mijn werkgever. Een grote instelling in de ouderenzorg, waar ik 5 jaar met veel plezier als beleidsadviseur had gewerkt sinds ik was afgestudeerd. In de maanden daarop volgend ruimde ik alles in huis grondig op en verkocht ik wat ik niet meer nodig had. Ik zei de huur van mijn appartement in Zwolle op, verkocht mijn meubels en mijn auto en sloeg een paar dozen met spullen die ik graag wilde bewaren op bij mijn ouders. In oktober was ik klaar voor vertrek. En stond ik met 60kg aan bagage, mijn enige bezittingen en mijn vriend op Schiphol. Ik was klaar voor een nieuw avontuur!

ondernemersblog door Lisette op KusTerug

Hoe vond ik mijn ondernemerschap in Nepal?

Eenmaal aangekomen in Nepal besloot ik volop te gaan genieten van mijn vrije tijd. Ik dompelde mij onder in de Nepalese cultuur. Dat deed ik o.a. via deze site. Zo probeerde ik de taal te leren, leerde ik op onze oranje scooter door het chaotisch verkeer te rijden. Leerde ik de wirwar van straatjes, restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes in het oude Patan kennen. En ontdekte in de vallei rondom Kathmandu en de prachtige Himalaya’s tijdens de weekenden en de vakanties. Wat is Nepal toch een bijzonder en mooi land. Ook richtte ik ons huis in. Tijdens mijn zoektocht naar woonaccessoires voor ons huis viel het mij op dat er zoveel mooie, eerlijke producten en initiatieven zijn in Nepal die allen gedreven worden door ontzettend veel talent en creativiteit. Maar dat deze lokale bedrijfjes helaas niet altijd even goed zichtbaar zijn in het straatbeeld doordat de geïmporteerde Chinese en Indiase producten de overhand hebben. Ik vond het fantastisch te zien dat de bedrijfjes, veelal gerund door ondernemende Nepalezen er wel degelijk waren en besloot mijn ideeën voor woonaccessoires en lifestyle producten te laten produceren door deze kanjers. Zo liet ik kussenhoezen, plaids, vilten onderzetters en traditionele eetkamerbankjes (Khatiya) maken. Bezocht de fabrieken en de productieplekken en interviewde ondernemers (jong en oud) die dit gestart waren. Ik werd geïnspireerd door hun enorme drive en zo ontstonden de eerste ideeën voor de webshop.

Geluk vinden

In Nepal reizen er dagelijks ongeveer 2000 jongeren het land uit op zoek naar werk en geluk elders ter wereld. Daarom besloot ik dat ik naast de artiesten en de vaklieden die mijn producten maakten, ook andere jonge ondernemers een kans wilde bieden en een bijdrage willen leveren aan het creëren van werkgelegenheid. Zodoende heb ik bewust besloten dat ik de gehele webshop in Nepal wilde laten ontwikkelen. Een Nepalese vriendin bracht mij in contact met webdevelopers die een webshop konden bouwen, een webdesigner die een logo kon ontwerpen, een fotograaf die de producten en de werkplaatsen kon fotograferen en een model die naast het showen van de producten mij ook hielp met het de wijze van zakendoen in Nepal. Met vallen en opstaan kreeg de webshop steeds meer vorm en werd uiteindelijk de naam KAMANA bedacht.

Waarom de naam Kamana?

Kamana betekent wens in de Nepalese taal. In het logo van Kamana zie je 2 blaadjes, deze blaadjes zijn van de Bodhi tree, dit is de boom waaronder Boeddha mediteerde en verlichting vond. De "Bodhi tree" is een heilige boom in Nepal, men loopt rondjes om de boom om wensen uit te laten komen. De gedroogde blaadjes van de boom zijn goudkleurig en worden in Nepal gebruikt als decoratie.  En zo leek de cirkel rond. Woonaccessoires, lifestyle en de wens van mij om de jonge Nepalese ondernemers te ondersteunen hun producten op de Europese markt te brengen. Het is de missie van Kamana om de producten tot leven te brengen en consumenten kennis te laten maken met de fascinerende en veelal onbekende wereld erachter. Dit doen we door je een kijkje achter de schermen te geven tijdens het productieproces en door het persoonlijke verhaal van onze ondernemers en vaklieden te delen. Hiermee geven we de producten een gezicht en brengen we Nepal voor de Nederlandse consument een stukje dichterbij.Alle producten in de collectie – van woonaccessoires tot sjaals en van sieraden tot aardewerk – zijn handgemaakt middels traditionele skills en op een eerlijke manier geproduceerd.

Mijn dromen achterna

De ervaring leert dat er altijd wel honderden reden te verzinnen zijn waarom je niet als zelfstandig ondernemer aan de slag moet gaan. Maar als je je dromen achterna wilt dan moet je ook gewoon ergens beginnen! Of je nu begint met een goed doordacht ondernemersplan of gewoon enthousiast van start gaat zoals ik dat deed. Ergens moet je de eerste stap zetten! Die stap was voor mij wellicht iets makkelijker aangezien ik mijn vaste baan al had opgezegd omdat ik naar Nepal verhuisde. Maar neem van mij aan dat dit ook best een ding was destijds!  Mijn advies; denk goed na maar durf ook die eerste stap te zetten want het brengt je zoveel moois. Kamana is voor mij een ervaring die ik nooit had willen missen.

En wil jij nu kans maken op dit hele gave tasje, ideaal voor het festivalseizoen? Laat dan een reactie onder dit artikel achter welk festival jij gaat bezoeken dit jaar.

Liefs Lisette

origineel cadeau voor oma

Ben jij op zoek naar een heel gaaf moederdagcadeau? Deze tas is een schot in de roos. Je kunt deze hier bestellen. 

Wil jij hele lekkere tapashapjes maken? Wij hebben de lekkerste voor je verzameld. Klik hier.